Blog

Красив или перфектен живот да имаме?

Красив или перфектен живот да имаме? От блога на Владо Нацев

Дали да е красиво? Дали да е перфектно? Дали да правя нещата красиви или да ги правя перфектни? Дали да избера красивият пред перфектния живот? Дали този избор ще е правилен за мен или ще сгреша? Това са все въпроси, които всеки един от нас си е задавал рано или късно в даден период от живота си. Въпроси, от чийто отговори зависи много как ще продължи живота ни за напред. Но преди всичко трябва да знаем разликата между тези две понятия, за да може да си дадем отговор на въпроса: Красив или перфектен живот да имаме?


Според мен в красотата са заложени невероятните чувства и емоции, на човека който я излъчва, влага и дава на другите около него. Било то чрез работата си, било то начина по - който излежда или начина на няговия живот. В красотата има импровизация, има част от самият човек, който я носи, в красотата има капка живот. За разлика от перфектното, в което са заложени знанията, които сме научили през живота, било то от другите около нас или чрез самите нас. За да бъде дадено нещо перфектно зависи не само от нас, но и от другите около нас, зависи от начина, по - който ще приложим тези научени знания и от това какво и колко точно знаем. В перфекното няма емоция, няма и чувства, няма живот. То е просто пефректно, то не може да се надгража. В момента се сещам за една мисъл "Красотата е в симетрията", която за мен е много грешна. В симетрията няма гледни точни дали ще го погледнеш от горе, от долу или от страни, виждаш едно и също нещо, което изглежда перфектно. Което ще рече че красота, в която има симетрия, вече не е красива, тя е станала перфектна. Тя е изгубила своето собственно аз, изгубила е своя дух и живот. Изгубила ги е благодарение на дадени знания и умения, които са приложени, за да се постигне симетрията. В такава красота няма какво повече да се постигне, защото то е постигнато като вече е станало перфектно. А красотата е простичка за разбиране, тя предиздиква усмивки, тя е вълнение, докато в перфектното има едно изумление, което предизвиква въпроси. Как...? Защо...? За какво...?


Красивото не изисква доказване, за разлика от перфектното. За да стане едно нещо перфектно то трябва да се докаже като такова. Хората, които избират да са перфектни в това, което правят много по - често се разочароват в живота. Те не умеят да понасят пораженията и много често страдат. За разлика от тях хората избрали красивото са по - позитивно настоени към нещата и дори да не успеят с дадена задача, няма да се разочароват, а ще го погледнат с усмивка. Най - вероятно ще го оставят до тук и ако не намерят решение ще го продължат, но от друга гледна точка, защото както споменах по - нагоре, в красотата има няколко гледни точки.


Всъщност нещата са много по - леснички и простички за разбиране, когато са красиви. Красотата е заложена с нас самите и ние неусетно я търсим във всичко. Затова красивите неща се възприемат и асоциират по - бързо. За перфектните се изискава усилие, изисква се мислене, изисква се опит. Ако ги нямаш тези три неща в себе си няма как да оцениш, дали едно нещо е красиво или перфектно. За теб то ще е едно и също както и да го погледнеш. Перфектното е сложно за разбиране и не се възприема веднага. Хората търсещи перфектното във всяко нещо, пропускат преживяното по - пътя към постигането му. Те виждат крайният резултат, за тях е важно дадено нещо да се постигне, след което продължават към следващото. Така се губи насладата, която се нови в красивото. Тези, които търсят красотата в нещата, те ги преживяват, те им се отдават и ги изживяват. Не само като ги постигнат, но и след това те продължават да им се радват.


И така стигаме до същината на въпроса: Красив или перфектен живот да имаме? Избора, който ще направим е от огромно значение, като се има предвид казаното по - горе. Ако изберем да имаме перфектният живот ние избираме да имаме всичко с цената на нашите чувства, на нашите емоции, ние просто губим душата. Перфектният живот ни превръща в машини, той ни програмира в нещо което не сме, той е скучен, но пък за сметка на това ще имаме всичко материално. Докато, ако изберем красивият живот ние избираме насладата от всичко, което постигаме по пътя си. Красивият живот е разнообразен, той е изпълнен с емоции, той е непредстазуем и в същото време уникален. Дали ще избереш красивият или перфектният живот е въпрос на вътрешно усещане и на това, което носиш в себе си. Но най - важното е да избереш това, което няма да те отдаличи от човешката ни същност, а именно това, че хората трябва да си помагаме, да бъдем задружни и да се радваме на живота, защото той е само един за всеки от нас и втори шанс няма. Дано направиш правилният избор за себе и не забравяй, че избора е само и единственно твой... Така, че ти решаваш! Каквото и да избереш нямаш право да се сърдиш на другите около теб за това, ако направиш грешния избор, защото ти така си избрал!

Share with love!